
Hacılar İlçemiz
Ağcalı cemaatine bağlı Hacılar Oymağı, Türkistan'dan Anadolu istikametine doğru yapılan göçler sonucunda Çukurova ve havalisini vatan tutmuştur. İlk zamanlar Toros Dağlarını yaylak olarak kullanan Hacılar oymağı XV. Yüzyılın ortalarına değin yapılan güçler sonucunda Anadolu'da nüfus kesafetinin artmasından dolayı hem Anadolu'daki ticaret yolunun kuzey-güney istikametinde uzanmasından dolayı hem de doğal yolların bu istikamette olmasından ötürü Erciyes dağı ve civarım yaylak hayatı için mekân tutmuşlardır. XVI. yüzyıla gelindiğinde Adana ve havalisinde meskûn olan Hacılar oymağına mensup iki büyük aile arasında kız meselesinden dolayı kavga çıkmış ve neticede hayatını kaybedenler olmuştur. Bugün itibarıyla Sakar Eşmecik bağları dâhilinde bulunan dört kuyular mevkiine yerleşmişlerdir.
Sesli Dağı, Dört Kuyular ve Köşe Beğendik civarına yerleşen Hacılar halkı, burada bir köy husule getirmişlerdir. Bu meyanda, ilk başta yaylak hayata uygunluğu dolayısıyla mekân tutan bu beldelerde, Türkistan'daki gibi su kuyuları yapılmasa da su ihtiyacını karşılamada yetersiz kalmıştır. Netice hem doğu yönünden gelen Avşar atlılarının baskısından hem de su sıkıntısının hat safhaya ulaşmasından dolayı bu günkü Hacılar'ın bulunduğu yere yani eski yerleşim yeri olan dört kuyuların yaklaşık olarak 8-10 km daha doğusuna taşınmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti döneminde gelişmesine devam eden Hacılar köyü, gelişmesi mukabil 1930 yılında Belediye 1931 yılında da Nahiye olmuştur. İlçede ilk belediye teşkilatı 1930 yılında Hacılar Belediyesi olarak kurulmuş olup, 1931 yılında nahiye olan Hacılar önceleri Kayseri iline bağlıyken 16.05.1990 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 3647 sayılı kanunla ilçe olmuştur. 01.01.2005 tarihi itibarıyla da Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olarak Kayserinin 5 Merkez ilçesinden biri olmuştur.
Kayseri İline uzaklığı yaklaşık olarak 10 km olan ilçenin rakımı 1350 m. olup, ilçe halkının. Oğuz Türklerinin Kayı Boyuna mensup olduğu, Hacılar halkının bölgeye ilk yerleşiminin 13. yüzyıla Selçuklulara kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Hacılar Belediyesi 1930 yılında kurulmuş olup 1931 yılında nahiye merkezi olmuştur, idari bakımdan önceleri Kayseri Merkez İlçeye, daha sonra ise Melikgazi ilçesine bağlı olan Hacılar, 18.05.1990 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3647 sayılı kanunla ilçe olarak 09.09.1991' de resmen faaliyete geçmiştir.
İlçe Kayseri İlinin güneyinde, Erciyes Dağı eteklerinde kurulmuştur. Erciyes dağının önemli bir bölümü ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır, ilçenin kuzey ve doğusunda Melikgazi İlçesi, güneyinde Develi İlçesi, batısında İncesu İlçesi bulunmaktadır, ilçe sınırları içerisinde Erciyes Dağı dâhil olmak üzere irili ufaklı 15 civarında dağ bulunmaktadır. İlçe arazisi, küçük ekim alanları ve bahçeleri dışında genellikle volkanik kaya ve tepelerden oluşmaktadır. Arazi, yapı itibariyle güneyden kuzeye, batıdan doğuya doğru eğimlidir. Ancak doğa güzelliği, mesire yerleri, bağ ve bahçeleri ile gezilip görülmeye değer bir ilçedir.
İlçede Yukarı Mahalle, Orta Mahalle, Aşağı Mahalle konut bakımından eski ve taş binalardan oluşmaktadır.Yeni ve Erciyes Mahallelerinde ise betonarme konutlar inşa edilmektedir. Ayrıca İlçemizin konut problemine çözüm üretmek, planlı kalkınmaya katkıda bulunup, orta gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olmaları için ilçemizde yakın zamanda birçok konut yapı kooperatifi kurulmuş, bunların bir kısmı faaliyetlerini tamamlayarak İlçe halkının hizmetine sunulmuştur. Bir kısmı ise halen faaliyetine devam ettirmektedir. Beğendik, Yediağaç ve Akdam Mahalleleri yerleşim itibariyle bağ ve bahçeleri ile dikkat çökerek güzel bir görünüm vermektedir. İlçe merkezinde -2- Sağlık Ocağı ve 1- Sağlık Evi ve 1- Sosyal Sigortalar kurumu Sağlık istasyonu bulunmakta olup, buralarda ilçe halkına poliklinik hizmeti verilmektedir. Gıda kontrol ve çevre sağlığıçalışmaları, su kontrol çalışmaları ve gayrisıhhi müesseseler üzerinde kont roller yapılmaktadır. Sağlık ocakları düzenli bir şekilde aşı çalışmaları da devam etmektedir. İlçenin Kayseri'ye yakın olması ve ulaşım kolaylığı nedeniyle ticaret ve sanayii alanında çalışmaların büyük bir bölümü kendi iş yerinde ve il merkezinde yapılmaktadır, ilçe halkı genellikle yaz aylarında Beğendik, Yediağaç, Akdam mahalleleri ve Hasandağı, Seher Eşmecik, Ören, Kuyu üstü. Erenler, Tepe dibi mevkiilerinde bulunan bağ evlerine taşınarak daha yüksek rakımlı yerlere çıkmaktadırlar. Sosyal tesisleri, halısı, bağı bahçesi ve doğa güzelliği ile Hacıların ülke genelinde ve Uluslararası alanda bir ilçe olması çok arzu edilen bir durumdur.
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU
İlçe merkezinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1 Anadolu Lisesi, 1 İmam Hatip Lisesi, 1 Çok Programlı Anadolu Lise, 6 İlkokul, 3 ortaokul, 2 İmam Hatip ortaokulu 1 adet müstakil Anaokulu, 1 adet özel ortaöğrenim erkek yurdu, 1 adet kız pansiyonu ve 2 adet motorlu taşıt sürücüsü kursu bulunmaktadır.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İl Makamının 10.10.1991 tarih ve 18113 sayılı onayları ile İlçe Teşkilatı kurulmaya başlanmıştır.
Müdürlüğümüzde 1 müdür, 2 şube müdürü, 4 şef, 2 Teknisyen, 2 Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Büro Yönetcisi olmak üzere 12 personel mevcuttur.
Kuruma ait lojman bulunmamaktadır. Ancak Hacılar Yardımlaşma Derneği'ne ait lojmanında okul idarecileri ve öğretmenlerimiz ikamet etmektedir.
Eğitim Öğretim Durumu
1. Öğrenci Durumu:
İlçemizde 2329 öğrenci eğitim-öğretime devam etmektedir.
2. Öğretmen Durumu:
İlçemizde 197 öğretmen normu bulunmaktadır. Halen görev yapmakta olan 208 kadrolu-sözleşmeli ile 8 ücretli öğremen ve Halk Eğitim merkezinde kadrolu ve usta öğreticiler tarafından eğitim-öğretim yürütülmektedir.
3. Okul Durumu:
İlçemizde 15 örgün eğitim öğretim kurumu, 1 tane yaygın eğitim kurumu (Halk Eğitim Merkezi) bulunmaktadır. 15 okuldan 3 tanesi lise (İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi ve Çok Programlı Lise) 2 tanesi İmam Hatip Ortaokulu 2 tanesi ilkokul/ortaokul 1 tanesi ortaokul 4 tanesi ilkokulu ve 1 tanesi Anaokuludur.
Birleştirilmiş sınıf eğitimi yapılan okul bulunmamaktadır. 15 okulda toplam 170 derslik bulunmaktadır. İlkokul ve ortaokullar bünyesinde 12 şubede Ana Sınıfı mevcuttur. 2 Ana Sınfı şubede İlçe Müftülüğünde mevcuttur. Okullarımızın tamamı doğalgaz ile çalışan kalorifer sistemine sahiptir.
4. Okullaşma Oranları:
İlçemizde zorunlu öğrenim çağındaki çağ nüfusunun tamamı okullaşmıştır. Okullaşma oranı Okul Öncesinde % 96, İlköğretimde % 100, Orta Öğretimde % 85'dir.
5. Öğrenci Dağılımı:
İlçemizde derslik başına düşen öğrenci sayıları: ilkokul-Ortaokul 13, ortaöğretimde 17'dir.